Hoe schimmel te voorkomen

Gietvorm

1. Het voorkomen van schimmelgroei of verspreiding kan net zo eenvoudig zijn als het scheuren van tapijt in een vochtige kelder, het installeren van schimmelwerende producten of het repareren van beschadigde dakgoten. Of het kan een kwestie zijn van grote opgravingen en waterdichting. Hoe dan ook, pak het probleem nu aan. Het kost misschien wat geld vooraf, maar het zal zeker duurder zijn als de schimmel ongecontroleerd blijft groeien.

2. Droog natte gebieden onmiddellijk. Schimmel kan niet groeien zonder vocht, dus pak natte gebieden meteen aan. Lekken in de kelder na hevige regenval, ophoping van een lekkende buis, zelfs een lekkage op het tapijt moet binnen 24 tot 48 uur worden gedroogd. Als je een overstroming hebt meegemaakt, verwijder dan door water beschadigde tapijten, beddengoed en meubels als ze niet volledig kunnen worden gedroogd.

3. Voorkom vocht met goede ventilatie. Het kan zijn dat uw routinematige huishoudelijke activiteiten de groei van schimmel in uw huis stimuleren. Zorg ervoor dat een activiteit die zo eenvoudig is als het koken van een diner, douchen of een wasje doen, geen schimmel veroorzaakt door goede ventilatie in uw badkamer, keuken, wasruimte en andere vochtige ruimtes. Ontlucht apparaten die vocht produceren – wasdrogers, kachels – naar buiten (niet de zolder).

4. Rust uw huis uit met schimmelwerende producten. Een nieuw huis bouwen of een oud huis renoveren? Gebruik schimmelbestendige producten zoals schimmelbestendige gipsplaat of schimmelbestendige Sheetrock en schimmelremmers voor verven. Traditionele gipsplaat is samengesteld uit een gipspleisterkern die tussen lagen papier is geperst. Schimmelbestendige gipsplaat is papierloos – de gipskern is bedekt met glasvezel, waardoor het oppervlak zeer waterbestendig is.

 gietvorm
5. Controleer de luchtvochtigheid binnenshuis. De EPA beveelt aan om de luchtvochtigheid binnenshuis tussen 30 en 60 procent te houden. U kunt de vochtigheid meten met een vochtmeter die u bij uw plaatselijke ijzerhandel hebt gekocht. U kunt ook een hoge luchtvochtigheid detecteren door simpelweg aandacht te besteden aan mogelijke probleemgebieden in uw huis. Veelbetekenende tekenen van overmatige vochtigheid zijn onder meer condensatie op ramen, leidingen en muren. Als u condensatie opmerkt, droog het oppervlak dan onmiddellijk en pak de vochtbron aan (zet bijvoorbeeld een luchtbevochtiger uit als er water aan de binnenkant van nabijgelegen ramen verschijnt).

6. Leid water weg van uw huis. Als de grond rond uw huis niet voldoende afloopt van de fundering, kan water zich daar verzamelen en in uw kruipruimte of kelder sijpelen.

7. Dakgoten reinigen of repareren. Een schimmelprobleem kan een simpele zaak zijn van een dak dat lekt door volle of beschadigde dakgoten. Laat uw dakgoten regelmatig schoonmaken en inspecteren op beschadigingen. Repareer ze indien nodig en let op watervlekken na stormen die op een lek kunnen duiden.

8. Verbeter de luchtstroom in uw huis. Volgens de EPA kan de lucht, naarmate de temperatuur daalt, minder vocht vasthouden. Zonder een goede luchtstroom in uw huis kan dat overtollige vocht op uw muren, ramen en vloeren terechtkomen. Om de circulatie te vergroten, open deuren tussen kamers, verplaats meubels weg van muren en open deuren naar kasten die kouder kunnen zijn dan de kamers waarin ze zich bevinden. Laat frisse lucht binnen om vocht te verminderen en schimmel op afstand te houden.

luchtstroom

9. Houd schimmel weg van huishoudelijke planten. Ze zijn mooi en helpen je binnenlucht schoon te houden – en schimmel is er dol op. De vochtige grond in kamerplanten is een perfecte broedplaats voor schimmels, die zich dan naar andere delen van uw huis kunnen verspreiden. In plaats van je planten kwijt te raken, probeer dan een beetje Taheebo-thee toe te voegen aan het water dat je aan je kamerplanten geeft. De olie van deze boom, die zelfs in regenwouden bestand is tegen schimmels, helpt de groei van schimmels in plantengrond te belemmeren en is te vinden in natuurvoedingswinkels.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *